Followers

anivrsry

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, 10 March 2012

kang-kong goreng kampong

Assalamualaikum
^_^ ok hry ni sy nk share kang-kong goreng kampong
motif sy wt resepi ni sebb nyer sy suke mkan kang-kong goreng kampong !
suke sngt mkn n suke masak ni!

ok JOM :-
sedia kan barang2 untk masak dlu :-
1) bahan utama kita kang-kong.(1 ikat)
2)bawang merah(3 biji)
3)bawang putih(2 ulas)
4)lada cili kampong(10 batang)
5)ikan bilis(2 cubit besa sikit)
6)garam
7)aji namoto
8)minyak masak
9)kuali ni mestilh kn, dh ad kuali jgn lupe sudip lk haha nnt kang nk gaul gune ap kn!

ok yg prtama sekali u olls bole kupas bawang merah n bawang putih n belah ikan bilis n lada cili kmpong 2 u olls bole buang batang die 2 dan jugk kang kong td 2 u olls jgn lupe lk,mcm byse lk kn u olls kne siang sayor 2...

yg ke dua nya u olls bole basoh semua barang2 yg dh siap di kupas,kopek td 2..tapi sayor 2 u olls kne rendam dlm air dlu n letak kn garam sikit dlm rendaman 2 sebb nk bg kuman2 mati..klw x nnt tkot ad yg kalah bole sakit perot lk,,.dh xsedp nnt...dh basoh smue barang korng g amek lesong batu korang bsoh dlu lesong 2 nk bg basah2 sikit,klw xnk pon xper...xpaksa haha
(sebb ap nk kne lesong batu? tp xguna blended saje? erm ok sy xsuke sngt guna blanded sebb xasli..sy lebih suka guna lesung batu baru lh rasa nyer asli!)

erm yg ketiga u olls kne potong bawang merah 2,u olls potong dua saja! lps 2 bawang putih 2 nk belah dua bole xnk pon xper..xpaksa haha...lps 2 lps 2 u olls tumbuk bawang merah,bawang putih,lada cili,ikan bilis,u olls tumbuk dlm lesung batu td 2 ok...tumbung jgn lumat2 sangat tp tumbuk kire mcm hanco2 cm 2 lh...asl kn jgn sampai lumat...ingt sebb tkot rasa asli die 2 hilng lk..dlm masa yg sama ni u olls dh bole panas kn minyak dlu...tp api jgn besa ok...bukk api kecik je...

lps 2 minyak dh panas masok kn barang2 yg kite dh tumbo td 2...lps 2 kacau2 sikit nk bg die rata kn...bia kn sehingga bau die naik kn...smbil2 2 u olls dh bole basoh sayor td 2 dengan bersih..sebb td dh rendam kn.lps 2 u olls kne bilas dgn air bersih lh..lps 2 u olls boleh tos kn die...

lps 2 klw bau tumissan kite td 2 dh naik..dh sedap bau nya kiote kacau sikit2 INGAT!! jgn sampy hangus! nnt pahit rase nyer! n lps 2 u olls dh boleh masukkan sayur td 2...n u olls dh bole kacau2 kn sehingga sebati...N jgn lupa u olls dh boleh masuk kn ssecubit garam halus,dan aji namoto secukup rasa...kacau sayur sehingga sebati...
kemudian u olls amek sudu n piring kecik untk rasa dahulu sedap or x..tkot2 trmasen ke kn trtawar ke kan...
(jangan rasa dengan mencubit d dalam kuali nnt xsedap ! n selekeh! y xsuke msak mcm 2!kite nk bg owg mkn so kne lh bersih kn!) sleps dh rasa 2 klw kurang sedap masuk kn sedikit lg garam...jgn bnyk tkot masen lk! lps 2 bg lh garam 2 dlu hnco n rasa lg...lepas 2 klw rasa dh ok..n smue dh ok..sayor pon dh nmpk masak...
mati kn api n angkat drpd kuali u olls td 2...n dh boleh hidang kn untuk di makan...
insyallah sedap..jgn lupe msak dgn pnoh rase kasen dan sayang ^_^

P/S : ap yg sy share ni setakat ap yg sy mampu je ok..u olls boleh wt try resepi ni td kt rumh..untuk owg2 trsayang ^_^ jgn lupa sblom mkn bace doa dlu ok..supaya lg sedap kite makan...
Selamat Mencuba
wasalam
^_^

kalau suke like N komen oke :)

2 comments:

  1. wuhuu ~ nak cuba la msak kang kong goreng nie esok .. hehe :)

    ReplyDelete
  2. erm boleh2....hihi di galak kan untuk mencuba iema :)

    ReplyDelete